marți, 4 mai 2010

Cancerul de stomac

Cancerul de stomac este un cancer frecvent si grav, care se dezvolta din celulele glandelor ce captusesc peretele intern al stomacului (mucoasa). Cancerul de stomac mai este cunoscut si sub numele de adenocarcinom de stomac. El se afla pe locul doi in lume in topul cancerelor, imediat dupa cancerul bronho-pulmonar.

Cancerul de stomac este mai frecvent la 50-70 de ani, si afecteaza de doua ori mai multi barbati decat femei.

Factorii de risc

Factorii ce favorizeaza aparitia cancerului de stomac sunt numerosi:



  • alimentari: consum mare de alimente sarate si afumate (saramuri), fainoase;




  • toxici: asociere prelungita de alcool si tutun;




  • infectiosi: prezenta in stomac a unei bacterii denumite Helicobacter pylori;




  • slaba aciditate a stomacului;




  • ulcer gastric: chiar tratat si cicatrizat, controalele regulate sunt necesare;




  • gastrite.



  • Simptome

    Cancerul de stomac Manifestarile fizice ale cancerului de stomac sunt numeroase si inselatoare. Durerea de stomac este frecventa si seamana cu cea din cazul ulcerului. Adesea, se observa o alterare a starii generale: oboseala majora, pierderea apetitului, scadere in greutate.

    Alte semne sunt mai putin evocatoare: dezgust de carne, febra prelungita, voma. Prin urmare, diagnosticul nu poate fi stabilit adesea decat in faze avansate, uneori chiar in stadiul aparitiei complicatiilor: voma cu sange, fecale negre, flebita sau metastaze (la ficat).

    Diagnostic

    In toate aceste situatii, este recomandata endoscopia la stomac, iar biopsia (sub anestezie locala sau generala) este singurul examen ce poate confirma sau exclude diagnosticul de cancer de stomac.

    Tratamentul cancerului de stomac

    Tratamentul cancerului de stomac este, inainte de orice, preventiv: renuntarea la fumat si consumul moderat de alcool reduc puternic riscul. De asemenea, trebuie sa reducem consumul de sare si de alimente sarate, si sa mancam mai multe fructe si legume.

    Odata boala instalata, chirurgia este singurul tratament cu potential curativ. Extirparea stomacului (gastrectomie) poate fi partiala sau totala. In functie de riscul de raspandire in organism (metastaze), pot fi folosite chimioterapia si radioterapia, marindu-se astfel durata de viata a bolnavului.

    Un comentariu: