miercuri, 19 mai 2010

Descoperire medicală: Terapia cu nanoparticule distruge tumorile canceroase fără a afecta sistemul imunitar

Lupta oamenilor de ştiinţă împotriva cancerului continuă. Începând de anul viitor, un nou tratament ce are la bază nanotehnologia va fi testat clinic pe pacienţi. Dacă rezultatele vor fi pozitive, un nou medicament ar putea să apară pe piaţă în următorii cinci ani.

Nanoparticulele, acţionează atacând direct tumorile canceroase fără a afecta însă şi sistemul imunitar al pacientului. Noul tratament va putea astfel să asigure pacientului doze suficiente de medicament, scutindu-l în acelaşi timp de efectele secundare care apar în cazul chimioterapiei.
Testele pe animale au arătat că noua terapie pe bază de nanoparticule reduce tumorile ''până la zero'', fiind în acelaşi timp mult mai bine tolerat de organism, comparativ cu tratamentele utilizate în prezent. 
Primele teste clinice, la care vor participa 25 de pacienţi, sunt programate să înceapă în următorul an.
Deşi noul tratament a fost creat iniţial pentru pacienţii cu cancer de prostată, cercetătorii susţin că el se va dovedi eficient şi în cazul tumorilor solide, precum cele apărute în cazul cancerelor la sân, plămâni sau creier. Astfel, la primele teste clinice vor participa pacienţi diagnosticaţi cu toate aceste forme de cancer.
Nanoparticula, cunoscută sub denumirea BIND 014, a fost creată pentru a rezolva trei mari probleme care apar frecvent în transmiterea şi acţiunea medicamentului: să se asigure că moleculele terapeutice ajung acolo unde unde trebuie în organism, să le elibereze lent, pe parcursul mai multor zile şi să împiedice sistemul imunitar să identifice aceste molecule drept ''corpuri'' străine şi să le distrugă.
Toate aceste probleme sunt rezolvate prin împachetarea acestor medicamente într-un ''colet special''. Responsabili pentru ''colet'' sunt Robert Langer de la Institutul Tehnoclogic Massachusetts (MIT) şi Omid Farokhzad de la Universitatea Harvard.
Noul medicament a fost testat până acum cu succes pe tumori canceroase umane ''crescute'' sub pielea şoarecilor. După cum au arătat aceste teste, medicamentul se acumulează în jurul tumorilor şi le reduce dimensiunile

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu